Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebeb z falafelem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Falafel

ciecierzyca 2 szkl
natka pietruszki 1 szt
ząbek czosnku 3-4 szt
cebula 2 szt
kumin 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
olej do smażenia

Oraz

ogórek 1 szt
pomidor 2 szt
sałata
ketchup pikantny
sos czosnkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kebeb z falafelem

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę zalać woda i odstawić na ok 15 h
Krok 1 - Kebeb z falafelem  foto
2
Cebulę , czosnek obrać pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Kebeb z falafelem  foto
3
Po 15 h ciecierzycę odcedzić i zmiksować blenderem z cebulą i czosnkiem
Krok 3 - Kebeb z falafelem  foto
4
Do masy dodać przyprawy , proszek do pieczenia i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4 - Kebeb z falafelem  foto
5
Większą ilość oleju rozgrzać w garnku , z masy formować małe kotlety i wrzucać na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Kebeb z falafelem  foto
6
Kłaść na ręczniki papierowe . Jeść z chlebkiem pita , tortillą warzywami i sosem .
Krok 6 - Kebeb z falafelem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 30.08.2016 13:46
smakowitości ;]
Wafelek2601 30.08.2016 13:46
Smaczne danie
Futka 30.08.2016 12:19
Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak