Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab w tortilli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka 4 szt
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 szt
olej słonecznikowy 100 ml

Dodatki do kebaba

ser feta 10 kostek
pomidorki koktajlowe 10 szt
kukurydza w puszce 1 szt.
sałata lodowa 1 szt
mix sałat 1 szt
ogórek zielony 1 szt
cebula czerwona 1 szt
ogóreczki z czosnkiem Smak 1 opakowanie

Tortilla

mąka pszenna 500 g
olej słonecznikowy 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
woda ciepła 200 ml

Sos koperkowy

koperek 1 pęczek
jogurt grecki 800 g
czosnek ząbki 4 szt
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab w tortilli

Kroki postępowania

1
Kroimy kurczaka w kostkę. Dodajemy do miski. Wlewamy 100 ml. oleju oraz doprawiamy jednym opakowaniem przyprawy prymat - kebab. Odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Krok 1 - Kebab w tortilli foto
2
Kroimy pomidory w ćwiartki. Jeżeli pomidory posiadają szypułki to je usuwamy.
Krok 2 - Kebab w tortilli foto
3
Myjemy ogórka i kroimy w ćwiartki.
Krok 3 - Kebab w tortilli foto
4
Kroimy cebulę w piórka. Przekładamy do miski i parzymy wodą. Cebula nie będzie tak intensywna w smaku.
Krok 4 - Kebab w tortilli foto
5
Dodajemy około 450-500 gram mąki pszennej, sól i cukier. Wlewamy 1/3 szklanki oleju i progresywni dolewamy wody ciepłej. Wyrabiamy ciasto aż skończy się woda. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odkładamy na 40 minut.
Krok 5 - Kebab w tortilli foto
6
Dzielimy ciasto na 4-5. kulek. Każdą kulkę wałkujemy.
Krok 6 - Kebab w tortilli foto
7
Na rozgrzaną patelnię (nic nie dodajemy) kładziemy rozwałkowane ciasto i podgrzewamy z każdej strony około 2 minut.
Krok 7 - Kebab w tortilli foto
8
Podsmażamy kurczaka na oleju. Kurczaka na końcu podgrzewamy aby był ciepły w kebabie.
Krok 8 - Kebab w tortilli foto
9
Wykładamy na talerz tortille. Dodajemy ogórka, ogórka zwykłego, pomidory, kukurydzę (odcedzoną), mix sałat, sałatę lodową, fetę i kurczaka. Całość doprawiamy czarnym pieprzem. Odradzam dodanie soli z racji tego że feta jest wystarczająco słona. Dodajemy sos koperkowy.
Krok 9 - Kebab w tortilli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 10.04.2015 07:22
bardzo smacznie wygląda
Damiano
Damiano 01.03.2015 11:23
bardzo dobre
ilka01 28.02.2015 19:26
uwielbiam :)
pajbek 28.02.2015 15:39
Coś dla mnie :-)
Jagódka77 28.02.2015 13:21
myślę, że smakuje wybornie
patryska76 28.02.2015 12:53
zdecydowanie moje smaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak