Kawowa babka piankowa z dżemem porzeczkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    100 ml
  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżeczki
  • dżem

    z czarnej porzeczki do przełożenia
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do czasu jego rozpuszczenia. Następnie miksując na najwolniejszych obrotach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę rozpuszczalną i wlewamy olej.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o wymiarach 24,5 x 10 cm.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
Studzimy. Następnie przekrawamy poziomo na pół, jedną połowę smarujemy dżemem i przykrywamy drugą połową. Całość oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 10.11.2015 10:37
Dobry pomysł na wykorzystanie białek. Też piekę na nich ciasta :)
Maridka19 10.11.2015 07:58
Pyszne połączenie :)
Franciszek 10.11.2015 00:51
Dobre do kawy
gusia1000 09.11.2015 23:47
Pyszne ciasto.
norweska20 09.11.2015 23:41
zapowiada się smacznie
Marta1986 09.11.2015 23:08
pyszności mniam
Madzai 09.11.2015 21:47
Ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat