Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla to danie grillowe pochodzące z polskiej kuchni, bo zawiera dwa składniki typowe dla niej, czyli: kaszankę oraz kapustę kiszoną. Zaletą tej potrawy jest dość szybki czas przyrządzania, bo kaszanka nie wymaga marynowania, a jedynie dodatków i przypraw.
Kroki postępowania
Kapustę odciskamy z wody, a cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Z folii urywamy dość duże arkusze. Na każdym z nich układamy warstwowo (jak na zdjęciu poniżej) :
- kapustę kiszoną,
- kilka piórek cebuli,
- kaszankę/krupnioka,
- kapustę kiszoną,
- cebulkę,
- doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie zawijamy. Pakuneczki powinny być dość szczelne.
Grillujemy pakuneczki aż kapusta i cebulka zmiękną a kaszanka się usmaży. Grillowanie kaszanki z kapustą kiszoną powinno trwać ok 30 minut na dość rozgrzanym grillu.
Kaszankę z kapustą możesz zajadać z folii, ale estetyczniej będzie wyjąć ja do miseczek lub na talerze.
Smacznego!