Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla

4.9
(15)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla pieczona w folii to danie wyjątkowo popularne w polskiej kuchni. Uwielbiamy je za jego prostotę i charakterystyczny smak. Co tu dużo mówić, spróbujcie sami!

Składniki:

kaszanka
4 sztuki
cebula
1 sztuka
kapusta kiszona
1/2 kilograma
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla

Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla to danie grillowe pochodzące z polskiej kuchni, bo zawiera dwa składniki typowe dla niej, czyli: kaszankę oraz kapustę kiszoną. Zaletą tej potrawy jest dość szybki czas przyrządzania, bo kaszanka nie wymaga marynowania, a jedynie dodatków i przypraw.

Kroki postępowania

1

Kapustę odciskamy z wody, a cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Z folii urywamy dość duże arkusze. Na każdym z nich układamy warstwowo (jak na zdjęciu poniżej):

- kapustę kiszoną,
- kilka piórek cebuli,
- kaszankę/krupnioka,
- kapustę kiszoną,
- cebulkę,
- doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 1 - Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla foto
2

Wszystko dokładnie zawijamy. Pakuneczki powinny być dość szczelne.

Krok 2 - Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla foto
3

Grillujemy pakuneczki aż kapusta i cebulka zmiękną, a kaszanka się usmaży. Grillowanie kaszanki z kapustą kiszoną powinno trwać około 30 minut na dość rozgrzanym grillu. 

Kaszankę z kapustą możesz zajadać z folii, ale estetyczniej będzie wyjąć ją do miseczek lub na talerze.

Smacznego!

Krok 3 - Kaszanka w kapuście kiszonej z grilla foto

Kaszankę z kapustą kiszoną z grilla przyrządzisz w ok. 30-40 minut. Ważne, aby składniki szczelnie zapakować w folię i ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Uważaj, aby zbyt wysoka temperatura nie zniszczyła kaszanki  wtedy przywrze do folii lub nawet się przypali.

Jeśli kapusta kiszona jest dostatecznie słona, pomiń dodawanie soli.

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak kaszanki z grilla, dodaj kawałki jabłka i obfitą szczyptę majeranku.

Kaszankę z kapustą kiszoną z grilla podawaj z musztardą i świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 27.06.2013 20:57
wspaniałe!
Izabela77 03.06.2013 19:19
kaszanka wygląda przepysznie
kasienka23 29.05.2013 07:55
fajny przepis, nie jadłam takiego dania a chyba warto spróbować!
beniaminek 28.05.2013 22:11
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak