Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza manna z jagodami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Smaki z dzieciństwa z wakacji u babci to właśnie taka kaszka manna z jagodami, malinami, wiśniami, najlepszy deser na lato..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

woda 3 szklanki
cukier 3 łyżki
sól 0.5 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
kasza manna 1 szklanka
mleko 3,2% 0.5 litra
jagody 1 litr
cukier 2 łyżki
woda 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza manna z jagodami

Przygotowanie:

1

Wodę zagotować z masłem, solą, cukrem.

Na wrzątek wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać.

Gdy zacznie gęstnieć wlać mleko i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i od razu przełożyć do miseczek, zostawić do wystygnięcia, nakryć miseczki folią spożywczą - nie będzie kożucha jeśli ktoś nie lubi.

Krok 1 - Kasza manna z jagodami foto
2
Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę 1,5 szklanki i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą 1/2 szklanki i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.
Krok 2 - Kasza manna z jagodami foto
3
Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać.
Krok 3 - Kasza manna z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak