Kasza manna z jagodami

Kasza manna z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaki z dzieciństwa z wakacji u babci to właśnie taka kaszka manna z jagodami, malinami, wiśniami, najlepszy deser na lato..........SMACZNEGO!!!
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • mleko 3,2%

    0.5 litra
  • jagody

    1 litr
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Kasza manna z jagodami foto

Wodę zagotować z masłem, solą, cukrem.

Na wrzątek wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać.

Gdy zacznie gęstnieć wlać mleko i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i od razu przełożyć do miseczek, zostawić do wystygnięcia, nakryć miseczki folią spożywczą - nie będzie kożucha jeśli ktoś nie lubi.

Krok 2 - Kasza manna z jagodami foto
Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę 1,5 szklanki i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą 1/2 szklanki i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.
Krok 3 - Kasza manna z jagodami foto
Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat