Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna z sosem z cielęciny

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 60 dag
cebula 2-3
margaryna 1 łyżka
śmietana 30% 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
przyprawy
kasza jęczmienna 250 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna z sosem z cielęciny

Kaszę jęczmienną gotujemy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu do miękkości. Mięso cielęce kroimy w kostkę, opruszamy delikatnie mąką i wkładamy do garnka z rogrzaną margaryną - chwilę całość obsmażamy, następnie zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie - gotujemy do miękkości, można uzupełnić brak wody. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy cebule pokrojone w piórka i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wlewamy zahartowaną śmietanę zmieszaną z mąką i dokładnie mieszamy (doprawiamy do smaku), gotujemy jeszcze chwile do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Ciepłą kaszę polewamy gorącym sosem z cielęciny. Podajemy z surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 20.01.2014 23:00
ciekawe danie
Rafał10 20.01.2014 19:11
smaczny sosik... śmietankowy na mięsku taki jaki lubię :)
Ania321 20.01.2014 13:50
pyszny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak