kasza jaglana z podgrzybkami i jajkiem w koszulce

kasza jaglana z podgrzybkami i jajkiem w koszulce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    100 gram
  • podgrzybki

    400 gram
  • cebula

    1 mała
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    30 gram
  • czuszka posiekana

    1/2 sztuki
  • jaja

    2 sztuki
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • szczypior

    do dekoracji
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania kasza jaglana z podgrzybkami i jajkiem w koszulce

Podgrzybki (czarne łebki) dokładnie oczyścić za pomocą noża, ręcznika papierowego i wilgotnej gąbki. Unikać mycia i namaczania.
Grzyby pokroić w cienkie plasterki, ja to robię na tarce do szatkowania kapusty.
Cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę z cukrem, gorczycę i podsmażyć. Dodać grzyby, smażyć aż puszczą wodę i dalej aż woda odparuje na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem, dodać czuszkę lub chili.

Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu z solą i kurkumą.
Kaszę można wymieszać z grzybami lub podawać osobno.

W garnku zagotować wodę z octem. Gry zacznie się gotować, zakręcić łyżką wir i w środek tego wiru wbić jajko. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu. Po wyłowieniu odciąć odstające białko i układać na kaszy z grzybami.

Podobnie ugotować drugie jajo.

Udekorować szczypiorem, czuszką, pieprzem (zapomniałam posypać do zdjęcia).
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Klausia 02.01.2015 21:43
podoba mi się :)
Anna133 08.10.2013 10:16
cudownie podane ;)
Alex_M 07.10.2013 10:49
musiało byc smaczne :)
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 19:58
ciekawa jestem jak smakuje
Katarzyna59 03.10.2013 19:02
bardzo apetyczne
ONY_za_kare 03.10.2013 18:38
świetne danie!
Krystyna32 02.10.2013 13:32
apetyczne !
olkaaa 02.10.2013 07:40
ciekawy przepis
stokrotka 01.10.2013 22:41
ale smakowitości!
Wiesława1 01.10.2013 21:13
wspaniale się prezentuje i napewno tak tez smakuje.Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat