kasza jaglana z podgrzybkami i jajkiem w koszulce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    100 gram
  • podgrzybki

    400 gram
  • cebula

    1 mała
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    30 gram
  • czuszka posiekana

    1/2 sztuki
  • jaja

    2 sztuki
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • szczypior

    do dekoracji
  • gorczyca biała cała

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzybki (czarne łebki) dokładnie oczyścić za pomocą noża, ręcznika papierowego i wilgotnej gąbki. Unikać mycia i namaczania.
Grzyby pokroić w cienkie plasterki, ja to robię na tarce do szatkowania kapusty.
Cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę z cukrem, gorczycę i podsmażyć. Dodać grzyby, smażyć aż puszczą wodę i dalej aż woda odparuje na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem, dodać czuszkę lub chili.

Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu z solą i kurkumą.
Kaszę można wymieszać z grzybami lub podawać osobno.

W garnku zagotować wodę z octem. Gry zacznie się gotować, zakręcić łyżką wir i w środek tego wiru wbić jajko. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu. Po wyłowieniu odciąć odstające białko i układać na kaszy z grzybami.

Podobnie ugotować drugie jajo.

Udekorować szczypiorem, czuszką, pieprzem (zapomniałam posypać do zdjęcia).
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 02.01.2015 21:43
podoba mi się :)
Anna133 08.10.2013 10:16
cudownie podane ;)
Alex_M 07.10.2013 10:49
musiało byc smaczne :)
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 19:58
ciekawa jestem jak smakuje
Katarzyna59 03.10.2013 19:02
bardzo apetyczne
ONY_za_kare 03.10.2013 18:38
świetne danie!
Krystyna32 02.10.2013 13:32
apetyczne !
olkaaa 02.10.2013 07:40
ciekawy przepis
stokrotka 01.10.2013 22:41
ale smakowitości!
Wiesława1 01.10.2013 21:13
wspaniale się prezentuje i napewno tak tez smakuje.Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat