Przepis i sposób przygotowania na: kasza jaglana z podgrzybkami i jajkiem w koszulce
Grzyby pokroić w cienkie plasterki, ja to robię na tarce do szatkowania kapusty.
Cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę z cukrem, gorczycę i podsmażyć. Dodać grzyby, smażyć aż puszczą wodę i dalej aż woda odparuje na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem, dodać czuszkę lub chili.
Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu z solą i kurkumą.
Kaszę można wymieszać z grzybami lub podawać osobno.
W garnku zagotować wodę z octem. Gry zacznie się gotować, zakręcić łyżką wir i w środek tego wiru wbić jajko. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu. Po wyłowieniu odciąć odstające białko i układać na kaszy z grzybami.
Podobnie ugotować drugie jajo.
Udekorować szczypiorem, czuszką, pieprzem (zapomniałam posypać do zdjęcia).
Gotowe, smacznego.