Kasza gryczana z sosem

Kasza gryczana z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    400 gram
  • mięso z łopatki wieprzowej

    500 gram
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1/2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    1 szkl
  • olej do smażenia

  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z łopatki pokroić na drobne kawałki. Na patelnię wlać troszeczkę oleju i podsmażyć mięso z każdej strony. Cebulę pokroić na plasterki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Na głębszej patelni podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę , chwilę smażyć, potem dodać mięso , masło i podlać wodą i dusić około 1,5 godziny pod przykryciem. Na koniec rozprowadzić mąkę w odrobinie wody, wlać do mięsa żeby zakipiało. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4 torebki kaszy ugotować w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerz , polać sosem i podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

12.08.2013 09:16
Uwielbiam kaszę gryczaną, a do tego mięsny sos, pycha :)

chrupnij-sobie.pl

05.04.2013 21:35
uwielbiam kaszę z sosem mniamuśne

migotka28

01.03.2013 13:01
do tego ogóreczek kiszony i pyszny obiadek:)

Elżbieta17

23.02.2013 19:29
pyszny obiad:)

halina17

23.02.2013 11:15
Bardzo lubię dania z kaszą gryczaną.

Granita

23.02.2013 00:50
rewelacyjne...smaczne:)

justys759

22.02.2013 21:23
przepyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat