Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą. Podgrzewaj aż woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pomidory umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Powoli dolewaj oliwę, ubijając trzepaczką na jednolity sos. Pomidory wymieszaj z cebulą. Oprósz solą i pieprzem. Sałatkę skrop sosem, przemieszaj i odstaw. Szałwię opłucz, oderwij 20 listków, a resztę szałwi pozostaw do dekoracji. Ziemniaki odcedż, lekko przestudż, polewając zimną wodą. Na ziemniakach połóż listki szałwi i pozawijaj je w plasterki boczku. Włóż na rozgrzane masło, zarumień. Ziemniaki przełóż na talerz , posyp pokruszonym serem, udekoruj resztą szałwi. Podawaj z sałatką.