Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kartofelki w boczku i listkach szałwi

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode
20 szt
pomidory
60 dag
cebula
1 szt
ocet winny
4 łyżki
oliwa
4 łyżki
szałwia
1 pęczek
cienkie plasterki boczku
20 szt
masło
1 i 1/2 łyżki
ser owczy
10 dag
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kartofelki w boczku i listkach szałwi

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą. Podgrzewaj aż woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pomidory umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Powoli dolewaj oliwę, ubijając trzepaczką na jednolity sos. Pomidory wymieszaj z cebulą. Oprósz solą i pieprzem. Sałatkę skrop sosem, przemieszaj i odstaw. Szałwię opłucz, oderwij 20 listków, a resztę szałwi pozostaw do dekoracji. Ziemniaki odcedż, lekko przestudż, polewając zimną wodą. Na ziemniakach połóż listki szałwi i pozawijaj je w plasterki boczku. Włóż na rozgrzane masło, zarumień. Ziemniaki przełóż na talerz , posyp pokruszonym serem, udekoruj resztą szałwi. Podawaj z sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.08.2011 19:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak