Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 125 gram
mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
woda 1 szklanka

KREM

mleko 500 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
margaryna 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy margarynę i zagotowujemy. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotową masę studzimy. Następnie do masy wbijamy jajka i miksujemy.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie blachy jednakowej wielkości natłuszczamy po czym rozsmarowujemy ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Karpatka foto
3
KREM: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do pozostałego wsypujemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, na budyń. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, po czym dodajemy gorący budyń. Ucieramy.
Krok 3 - Karpatka foto
4
Gorącą masę wykładamy na jedno przestudzone ciasto i przykrywamy drugim.
Krok 4 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 19.08.2014 19:23
Pyszna - dawno nie robiłam.
fotoviderek 19.08.2014 11:49
Takie ciacho lubię :)
w mojej kuchni 19.08.2014 10:39
lubie takie ciasta..
VioletoweKucharzenie 19.08.2014 10:16
Jedno z moich ulubionych ciast:-)
krokus 19.08.2014 09:18
uwielbiam karpatke
dodi 19.08.2014 08:23
uwielbiam karpatkę
engie23 19.08.2014 08:22
ja również uwielbiam karpatkę
Pietruszka 19.08.2014 08:22
jedno z moich ulubionych ciast
Czyki 19.08.2014 07:44
wspaniałe ciasto :)
olkaaa 19.08.2014 07:37
już dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak