Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt.
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    200 g
  • margaryna

    125 g
  • woda

    250 ml.
  • masło

    2 szt.
  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • cukier puder

    1 szkl.
  • mleko

    750 ml.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzącej wody wsypać mąkę, ogrzewać do uzyskania jednolitej, szklistej masy, bez zapachu surowej mąki. Ostudzić do temp. 70 st. następnie dodawać po 1 jajku stale mieszając. Przygotowane ciasto rozsmarować na dwóch natłuszczonych blachach. Piec w temp. 180 st. przez 20-30 min.
KREM: Ugotować budynie śmietankowe, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę następnie stopniowo dodawać ugotowany, wystudzony budyń, dokładnie utrzeć. Upieczone, wystudzone placki przełożyć masą budyniową, Wierzch posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 30.07.2012 10:33
pychotka, do tego kawka i nic więcej nie trzeba:)
V_kuchareczka 21.07.2012 13:00
pyszniutka
adelajda 03.07.2012 18:52
Apetyczna !!
Rafał10 01.07.2012 11:01
mniam uwielbiam karpatkę !!
1j1o1l1a1 12.06.2012 17:42
smaczne ciasto
Ankha 12.06.2012 17:36
Karpatka,mniam,dawno takiej nie jadlam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat