Karpata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    szklanka
  • woda

    szklanka
  • margaryna

    pół kostki
  • jajko

    5
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować. Do gotującej się wsypać mąkę i energicznie mieszać (nie przerywać) aż ciasto zacznie się formować i odchodzić od brzegów. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego ciasta dodawać po jajku i miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Każdy blat piec około pół godz. w 200stopniach.

Krem:
budyń śmietankowy
mleko
masło

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Zimny zmiksować z kostką masła. Kremem smarować blat ciasta, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Schować do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tom 19.08.2012 15:00
apetyczna
edita15 19.08.2012 14:53
poproszę kawałeczek :)
edita15 19.08.2012 14:53
poproszę kawałeczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat