Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Karp po serbsku

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny
czosnek
7 ząbków
wędzona słonina
10 dag
oliwa
2 łyżki
natka pietruszki
6 łyżek
wino białe wytrawne
1/2 kieliszka
karp
kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po serbsku

Sprawione karpie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, wewnątrz i z zewnątrz natrzeć rozwartym z solą czosnkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Karpie nadziać posiekaną natką pietruszki i cienkimi paskami wędzonej słoniny, ułożyć na półmisku, posypać pozostałą natką, skropić oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, często skrapiając winem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 12.01.2012 19:15
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak