Karp faszerowany

Karp faszerowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • kasza manna

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • pieczarki

    8 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • olej

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kajzerka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia oskrob z łusek,natnij przy skrzelach od strony podgardla,wyjmij wnętrzności,uważając,by nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego,dokładnie wyjmij pod silnym strumieniem wody natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.Bułkę namocz w niewielkiej ilości bulionu.W pozostałym bulionie ugotuj kaszę z łyżką oleju.Odcedź,ostudź.Paprykę upiecz w piekarniku.Wyjmij,włóż do garnka z przykrywką albo do foliowej torebki.Gdy przestygnie,zdejmij z niej skórkę.Paprykę pokrój w drobną kostkę.Cebulę i pieczarki oczyść,pokrój i razem z papryką przesmaż na oleju.Dodaj ostudzoną kaszę i odciśniętą bułkę.Wbij jajko,wlej śmietanę,przypraw solą i pieprzem,wymieszaj.Farszem nadziej karpia i zszyj.Rybę ułóż w natłuszczonej brytfannie i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona45

29.06.2011 10:02
pomysłowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat