Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1,5 szklanki -
spirytus
1 łyżka -
żółtko jajek
2 szt -
śmietana kwaśna 18 %
100 g -
sól
1s szczypta -
planta do smażenia
250 g
Przepis i sposób przygotowania Karnawałowe Faworki
( siekając nożem ).
Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.
Dokładnie wyrabiamy
( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).
Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.
Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.
Rozwałkowujemy na cieniutki placek.
Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.
Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.
Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy obficie cukrem pudrem!
Zajadamy!
Smacznego!
Komentarze (3)