Karnawałowe Faworki

Karnawałowe Faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • spirytus

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana kwaśna 18 %

    100 g
  • sól

    1s szczypta
  • planta do smażenia

    250 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karnawałowe Faworki

Mąkę mieszamy ze śmietaną
( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.

Dokładnie wyrabiamy
( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.

Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek.

Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.








Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Zajadamy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Alex_M 21.01.2013 09:56
pysznosci!
Aleksandra/Olcia 21.01.2013 09:49
pycha,ja w tym roku niestety dietetycznie karnawał obchodzę:)
ONY_za_kare 21.01.2013 08:29
Palce lizać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat