Karnawałowe Faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • spirytus

    1 łyżka
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana kwaśna 18 %

    100 g
  • sól

    1s szczypta
  • planta do smażenia

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy ze śmietaną
( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.

Dokładnie wyrabiamy
( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.

Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek.

Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.








Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Zajadamy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 21.01.2013 09:56
pysznosci!
Aleksandra/Olcia 21.01.2013 09:49
pycha,ja w tym roku niestety dietetycznie karnawał obchodzę:)
ONY_za_kare 21.01.2013 08:29
Palce lizać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat