Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowy sos z ryżowym puddingiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150 gram
mleko 0,6 litra
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka
cukier 2-3 łyżki do smaku
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy sos z ryżowym puddingiem

Kroki postępowania

1
Ryż zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
Krok 1 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto
2
Następnie odcedzamy go na sito.
Krok 2 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto
3
Mleko podgrzewamy i dokładamy do niego przecedzony ryż oraz cukier i cukier waniliowy
Krok 3 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto
4
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu jak ryż wchłonie mleko. Ugotowany zdejmujemy z ognia i wtłaczamy do niego masło. Tak przygotowany pudding porcjujemy na salaterki, pucharki itp.
Przygotowujemy sos.
Krok 4 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto
5
Sos karmelowy:
• 100 g cukru pudru,
• 0,5 szklanki śmietanki 30%,
• Około 0,5 łyżeczki cynamonu,
• 2-3 jabłka,
Cukier puder umieszczamy na patelni lub w garnku i delikatnie podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy.
Krok 5 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto
6
Do rozpuszczonego (powinien mieć on barwę brunatną) dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy cała śmietankę na raz cukier nam się zbryli!
Jeśli cukier i śmietanka połączyły się ponownie stawiamy całość na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej).
Między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy.
Gotowym sosem polewamy pudding. Podajemy na ciepło lub zimno!
Krok 6 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto
7
Bardzo lubię pudding ryżowy, nie dość, że szybko się go robi to można z nim dowolnie experymentować, podawać: z owocami, musem owocowym, czekoladą, z bitą śmietaną itp.!
Wersja z sosem karmelowym to jedna z moich ulubionych!
Krok 7 - Karmelowy sos z ryżowym puddingiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.03.2014 18:30
Każdy by to zjadł.
ada.la 12.03.2014 08:51
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak