Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
200 g drobny -
masło
85 g zimne -
śmietana 30%
120 ml -
sól
do smkau
Sposób przygotowania
Do garnka wsypać cukier i rozpuścić go na niewielkim ogniu.
Trzeba uważać aby cukru nie spalić i aby nie zaczął przylegać do ścianek garnka.
Gdy cukier się rozpuści dodać pokrojone masło i energicznie mieszać około 2 minut.
Potem wlewać śmietankę nadal mieszając do momentu aż powstanie gładki sos.
Na koniec zdjąć garnek z ognia, posolić do smaku ( ilość według uznania ), wymieszać i przelać do słoiczka.
Idealny do różnych deserów Pomysł zaczerpnięty z bloga Ostra na slodko![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się