Karmel solony Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    200 g drobny
  • masło

    85 g zimne
  • śmietana 30%

    120 ml
  • sól

    do smkau
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować garnek z grubym dnem, drewnianą łyżkę i składniki.
Do garnka wsypać cukier i rozpuścić go na niewielkim ogniu.
Trzeba uważać aby cukru nie spalić i aby nie zaczął przylegać do ścianek garnka.
Gdy cukier się rozpuści dodać pokrojone masło i energicznie mieszać około 2 minut.
Potem wlewać śmietankę nadal mieszając do momentu aż powstanie gładki sos.
Na koniec zdjąć garnek z ognia, posolić do smaku ( ilość według uznania ), wymieszać i przelać do słoiczka.
ZEWA
Idealny do różnych deserów Pomysł zaczerpnięty z bloga Ostra na slodko

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 17.10.2016 08:44
Ja długo się przymierzałam ale w końcu mam. Pyszny jest :)
MałaMi89 14.10.2016 01:04
Muszę i ja kiedyś spróbować zrobić :)
Konczi 13.10.2016 18:58
skusiłabym się na taki domowy karmel do deserów
benka 13.10.2016 17:13
Świetny pomysł
Wafelek2601 13.10.2016 14:17
Mniam, pyszny
norweska20 13.10.2016 13:22
karmel - pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat