Karkówka w sosie zapiekana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    2,5 kg
  • cebula

    3-4 szt
  • pieczarki

    250 g
  • papryka czerwona

    2 szt
  • fasola czerwona z puszki

    1 szt
  • sos pomidorowy

    2 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić. Karkówkę pokroić w plastry grubości około 1 cm.
Krok 2 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Na rozgrzany olej wrzucić cebulkę i pieczarki. Wszystko delikatnie podsmażyć.
Krok 3 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Gdy cebulka jest lekko podszklona, dodać fasolkę.
Krok 4 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Wszystko ze sobą poddusić. Gdy cebula i pieczarki będą już miękkie zalać wszystko sosem.
Krok 5 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko zacznie wszystko się gotować - wyłączyć.
Krok 6 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Na sam spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę lub dwie gotowego sosu tak, by przykryło nam lekko dno.
Krok 7 - Karkówka w sosie zapiekana foto
Na sosie układamy plastry karkówki. Polewamy sosem i tak do końca. Ostatnią warstwą powinien być sos. Ważne jest by naczynie nie było wypełnione po brzegi, musi być około 2 cm luzu, ponieważ mięso puści soki.
Piec w zamkniętym naczyniu wszystko w 180 - 200 stopniach C. Jeśli chodzi o czas pieczenia to pieczemy tyle ile było kg mięsa. Jeśli było 2,5 kg - 2,5 godziny, jeśli mamy 3 kg mięsa to 3 godz. Na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy przykrywkę naczynia.
Dobrze jest dodać zamiast sosu pomidorowego, jakiś sos gotowy np. węgierski lub meksykański. Wzbogaca to smak potrawy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat