Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w winie i pomidorach

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka 500 g
pomidory krojone z puszki 400 g
wino czerwone 400 ml
cebula biała 1 duża sztuka
czosnek 2 ząbki
cukier trzcinowy 3 - 4 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki

Do smaku

oregano 1,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w winie i pomidorach

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatną i soczystą karkówkę w aromatycznym i wyrazistym sosie na bazie pomidorów i czerwonego wina.

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pozbawiamy ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Karkówka pieczona w winie i pomidorach foto
2
Kawałki karkówki smażymy z obu stron na 2 łyżkach oleju rzepakowego do momentu delikatnego zarumienienia.

Kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Karkówka pieczona w winie i pomidorach foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy go na pozostałym na patelni oleju po smażeniu kawałków karkówki.
Krok 3 - Karkówka pieczona w winie i pomidorach foto
4
Następnie cebulkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pomidory z puszki, 3 - 4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz listek laurowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kminek mielony i oregano. Wszystko dusimy przez kolejne 5 minut.

Na koniec wyciągamy listek laurowy, a całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Karkówka pieczona w winie i pomidorach foto
5
Kawałki podsmażonej karkówki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.

Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Gotową karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Karkówka pieczona w winie i pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 18.02.2015 11:06
Kasiu ,przepysznie i aromatycznie.
berys18 18.02.2015 07:51
prezentuje sie smacznie
IlonaAlbertos 17.02.2015 21:30
Wygląda wspaniale.
as28 17.02.2015 20:37
fajny pomysł, lubię
RenataZ-et 17.02.2015 18:33
świetna propozycja na pyszny obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak