Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 czubate łyżeczka
karkówka 1,2-1,5 bez kości
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Karkówkę nacieramy przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbkami). Pozostałe 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, a mięso szpikujemy i wkładamy w nacięcia czosnek.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na całą noc, a najlepiej na dobę.
Po tym czasie mięso wstawiamy w rękawie do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180°C, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.
Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na około 10 minut.
Zbyt szybkie pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną z mięsa soki i mięso stanie się suche.

Mięso można także pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przenieść do lodówki, aby mięso się związało, co ułatwi krojenie i podawać w zimnej formie jako wędlina na kanapki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 01.02.2014 19:27
pyszności)))
sara1 22.01.2014 08:14
pyszne mięsko
lara 21.01.2014 22:18
proste i pyszne
Kolorowa 21.01.2014 21:00
Uwielbiam domową karkówkę ;)
Aannkaa82 21.01.2014 20:01
Rewelacja i obie propozycje podania mi odpowiadają, zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek :)
Janina 21.01.2014 19:40
Wspaniałe swojskie mięcho;)
halina17 21.01.2014 19:35
Smaczna karkówka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak