Karczek w żurawinowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    2 porcje
  • olej

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3-4 łyżki
  • konfitura żurawinowa

    3-4 łyżki do mięs
  • sól do smaku

  • pieprz

    młotkowany z kolendrą
  • sos sojowy

    do smaku
  • bulion drobiowy

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek w żurawinowym sosie foto
Mięso lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym, obtoczyć w mące.
Krok 2 - Karczek w żurawinowym sosie foto
Zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Karczek w żurawinowym sosie foto
Przełożyć do garnka, podlać bulionem, dusić do miękkości.
Krok 4 - Karczek w żurawinowym sosie foto
Do pół miękkiego mięsa dodać konfiturę z żurawiny.
Krok 5 - Karczek w żurawinowym sosie foto
Mieszając redukować sos na średnim ogniu. Przyprawić do smaku sosem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat