Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w marynacie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe składnik

karczek 1 kg
cebula 2 szt
mąka pszenna 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 1 łyżeczka
tłuszcz do smażenia

marynata

miód 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
musztarda 2 łyżki
olej 8 łyżek
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w marynacie

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty połączyć ze sobą, włożyć do niej oczyszczony karczek i włożyć do lodówki na 1h.
Krok 1 - Karczek w marynacie foto
2
Mięso ułożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na słoty kolor z każdej strony. Podlać wodą i smażyć ok 1h.
Krok 2 - Karczek w marynacie foto
3
Mięso ostudzić, pokroić na plasterki grubości 1cm, poukładać na patelni, w której mięso się smażyło. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, posypać ostrą papryką i smażyć ok 1h. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Pod koniec sos zabielić: mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać, wlać odrobinę sosu spod mięsa w celu zahartowania i wlać do całości mięsa, zagotować.
Krok 3 - Karczek w marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.08.2016 11:40
pyszne mięsko
pestka 12.08.2016 14:56
smaczne obiadowe danie
Wacław 12.08.2016 14:54
pyszne mięsko na II danie :-)
Futka 12.08.2016 14:46
Doskonały i niezwykle smakowity :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak