Karczek w marynacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe składnik

  • Karczek

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia

marynata

  • miód

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • musztarda

    2 łyżki
  • olej

    8 łyżek
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek w marynacie foto
Składniki marynaty połączyć ze sobą, włożyć do niej oczyszczony karczek i włożyć do lodówki na 1h.
Krok 2 - Karczek w marynacie foto
Mięso ułożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na słoty kolor z każdej strony. Podlać wodą i smażyć ok 1h.
Krok 3 - Karczek w marynacie foto
Mięso ostudzić, pokroić na plasterki grubości 1cm, poukładać na patelni, w której mięso się smażyło. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, posypać ostrą papryką i smażyć ok 1h. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Pod koniec sos zabielić: mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać, wlać odrobinę sosu spod mięsa w celu zahartowania i wlać do całości mięsa, zagotować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.08.2016 11:40
pyszne mięsko
pestka 12.08.2016 14:56
smaczne obiadowe danie
Wacław 12.08.2016 14:54
pyszne mięsko na II danie :-)
Futka 12.08.2016 14:46
Doskonały i niezwykle smakowity :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat