Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona z marchewką i kninkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 10 kg
marchewka 1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 200 g
kminek Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona z marchewką i kninkiem

Kapustę białą obrać z zewnętrznych liści ,przykroić na pół . Wykroić głębie i poszatkować robotem lub szatkownicą ręczną .Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej tarce. W szafliku wymieszać poszatkowaną kapustę z marchewką i nasolić , posypać kminkiem .Pozostawić na 1- 2 godzin aby puściła sok .
Przygotować wyparzony garnek emaliowany nie obity , dno wyłożyć liśćmi z kapusty . Wkładać warstwami kapustę ugniatając do wyczerpania całości , odlewając nadmiar wody która się wytworzyła przy ugniataniu .
Następnie przebić do dna trzonkiem łyżki drewnianej w kilku miejscach ,przycisnąć talerzem i słoikiem z solanką .Przykryć i odstawić do kiszenia w kuchni . Zaglądać co drugi dzień i przebijać drewnianym kijkiem i dolewać solanki ..Po tygodniu kapusta powinna być ukiszona .
Można wekować do słoików i pasteryzować .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak