Kandyzowana skórka pomarańczowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka pomarańczowa

    z 6 pomarańczy
  • woda

    1,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.
Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 07.01.2016 17:34
świetna do ciast i deserów
Mniam 07.01.2016 11:33
Idealny dodatek do ciast :)
dollce 06.01.2016 22:12
Fajna propozycja
pestka 06.01.2016 17:25
taka domowa jest najlepsza
Konczi 06.01.2016 17:06
świetna domowa skórka, idealna do wypieków i deserków
agaK. 06.01.2016 16:56
Fajny sposób na wykorzystanie skórki z pomarańczy, często robię sok i wyrzucam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat