Przepis i sposób przygotowania na: Kanapki z sałatką śledziową
Kanapki z sałatką śledziową to oryginalny pomysł na przekąskę na imprezę. Można podawać ją z innymi smakołykami lub przygotować jako przystawkę.
Dowiedz się:
- jak zrobić sałatkę śledziową
- jak podawać śledzie na imprezie
- jak udekorować sałatkę śledziową
1. Pokrój śledzie na kawałki. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Koperek posiekaj.
2. Wymieszaj ze sobą majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier.
3. Przełóż śledzie, jabłko cebulę i koperek do miski. Dodaj do nich sos i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Bułki przekrój na pół, na połówkach ułóż po liściu czerwonej sałaty, nałóż na nią sałatkę. Na całość połóż liść sałaty karbowanej, a na nią dodaj łyżeczkę chrzanu z żurawiną i gałązkę natki pietruszki.