Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy biszkopt rzucany
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao. Bardzo delikatnie (!) wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, do połączenia składników.
Masę delikatnie przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno, boków niczym nie smarujemy ), wyrównać.
Piec 35 - 40 minut w temperaturze 160° - 170°C, do tzw. suchego patyczka, najlepiej z grzaniem góra - dół.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 - 60 cm upuścić go na podłogę. Odstawić do wystudzenia do lekko uchylonego piekarnika.
Po wystudzeniu nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy.
Warto po wyjęciu biszkoptu z tortownicy odwrócić go "do góry nogami" aby się wyrównał.
Smacznego :)