Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe z budyniem i jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1 opak
cukier 2 łyżki
Masa budyniowa:
mleko 400 ml
budyń 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe z budyniem i jabłkami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno.
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.
Przesiać mąkę do masy, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 1 - Kakaowe z budyniem i jabłkami foto
2
Piec w piekarniku w 175 stop.przez około 35 minut.
Ostudzony biszkopt, przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 2 - Kakaowe z budyniem i jabłkami foto
3
MASA BUDYNIOWA
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, w 400 ml mleka.
Krok 3 - Kakaowe z budyniem i jabłkami foto
4
Gorący budyń wylać na spód biszkopta, przykryć drugim biszkoptem
Krok 4 - Kakaowe z budyniem i jabłkami foto
5
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę.
Przesmażyć jabłka z cukrem na wolnym ogniu.
Do przesmażonych gorących jabłek, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wyłożyć masę jabłkową na budyniową
Krok 5 - Kakaowe z budyniem i jabłkami foto
6
Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Kakaowe z budyniem i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 21.01.2014 20:01
bardzo apetycznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak