Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ciasto z kokosem i czekoladą
Dodatkowo: 1/2 szklanki wody + łyżka cukru z wanilią, do nasączenia biszkoptu
Biszkopt:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wylać do formy, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ok. 30 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą z cukrem waniliowym.
Masa kokosowa:
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
250 g wiórków kokosowych
16 g cukru waniliowego
Mleko wlać do rondelka, dodać cukry i zagotować. Wsypać kokos i na małym ogniu gotować masę ok. 20 minut, aż zgęstnieje. Do gorącej mieszanki dodać masło i od czasu do czasu zamieszać tak by się rozpuściło.
Ostudzoną masę wyłożyć na biszkopt.
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
125 g masła
Czekoladę połamać, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Polewę wylać na masę kokosową.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Smacznego :)