Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajzerki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
masło 2 łyżka
woda 3/4 szklanka
drożdże suche 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kajzerki

Przepis znalazłam na innej stronie kulinarnej, bułeczki są chrupiące i weszły na stałe do mojego menu.

Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, dodać drożdże, jajko, sól i cukier.
Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Odłożyć na 15 minut.
Ponownie wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Ciasto odłożyć do naczynia nasmarowanego masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki, przełożyć je na blachę, przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie bułeczki ponacinać nożem i piec w 220' przez ok. 18-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 26.06.2013 12:06
Pieknie sie udały i w dodatku z makiem, jak lubie :)
jozefinach 26.06.2013 11:11
Uwielbiam domowe bułki, Twoje wyglądają doskonale.
Kuchenka 26.06.2013 10:15
najlepsze domowe!
iziona 26.06.2013 08:34
Kolejne cudo:)
Ola1984 26.06.2013 07:32
Świetne bułeczki, nie ma jak domowe pieczywo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak