Kaczka z persymoną.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • persymona

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne

    150 ml
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • margaryna do smażenia

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • udka z kaczki

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z persymoną. foto
a może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ?
Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy.
Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs.
Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem.
Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego
dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim
Krok 2 - Kaczka z persymoną. foto
i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim.
Krok 3 - Kaczka z persymoną. foto
Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h.
Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 06.10.2015 00:05
smakowita kaczka
marcia7 18.04.2014 12:07
ciekawa kaczuszka
Poison1988 02.11.2013 19:51
mistrzostwo - podane tak, że szkoda jeść :D super :)
aniagdz 02.11.2013 09:02
kulinarne dzieło sztuki;)
Łucja 02.11.2013 07:29
smacznie i pięknie podane :)
Renata9 02.11.2013 07:11
przepyszna ta kaczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat