Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kaczka

    1 szt
  • pomarańcza

    3 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

Marynata

  • sos sojowy

    2 łyżki ciemny
  • miód płynny

    2 łyzki
  • ocet winny

    2 łyzki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżka 5 smaków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka w pomarańczach foto
Kaczkę oczyścić z pozostających piórek, odciąć szyję i kuper, umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i od środka.Z podanych składników przygotować marynatę.
Krok 2 - Kaczka w pomarańczach foto
Kaczkę polać marynatą z zewnątrz, pozostała wlać do środka. Kaczkę odstawić do lodówki na 24 godziny, co kilka godzin odwracając
Krok 3 - Kaczka w pomarańczach foto
Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Dwie pomarańcze umieścić wewnątrz kaczki.
Krok 4 - Kaczka w pomarańczach foto
Pozostałymi kawałkami pomarańczy obłożyć kaczkę.
Krok 5 - Kaczka w pomarańczach foto
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec kaczkę około dwóch godzin. Jeśli mięso zacznie sie przypalać kaczkę należy piec pod przykryciem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 10.04.2015 17:49
To jest to, co bardzo lubię.
misia53 10.04.2015 17:40
Berys18 mogę skubnąć ,bo apetyczna ..... może być i od zadka.....
Bernadeta1 10.04.2015 16:42
bardzo apetycznie wygląda
katerinaJ 10.04.2015 16:03
Coś pysznego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat