Kaczka polsko-chińska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • chrzan ze słoika

    3 łyżki
  • gruszki

    1/2 kg
  • sos sojowy ciemny

    100 ml
  • imbir

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz cytrynowy

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • goździki mielone

    1/3 łyżeczki
  • olej sojowy

    2 łyżki
  • żurawina

    150 kandyzowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z chrzanu, oleju, sosu sojowego, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej,posiekanej drobno żurawiny oraz startych gruszek zrobić zaprawę( marynatę).
Kaczkę natrzeć na noc zaprawą. Rano kaczkę z cała marynatą i ½ szkl wody posolić, popieprzyć i upchać do rękawa foliowego. Piec 60 minut. Po godzinie wyjąć kaczkę z rękawa przełożyć do brytfanki i piec jeszcze około 40 minut polewają co 10 minut sosem spod kaczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 09.03.2014 06:45
rewelacyjna
jeanette_v 15.05.2012 11:46
Super
ewelinapac 24.01.2011 09:33
pyszności
iziona 20.11.2010 08:48
Oddam wszystko za tą kaczuszkę .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat