Kaczka po pekińsku wg Kena Homa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kacze

    2 sztuki
  • woda

    1/2 szklanki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód

    3/4 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • anyż

    1/2 gwiazdki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczka: Zagotuj wodę z sosem sojowym, miodem, octem winnym i kawałkiem anyżu. Oczyszczone udka kacze trzymając nad garnuszkiem z syropem, polewaj gorącym płynem (10 razy każde). Odstaw udka do wyschnięcia na 3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż udka ułożone na blaszce i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę i piecz kolejne około 40 minut.

Udka kacze wyjmij z piekarnika, przykryj niezbyt dokładnie folią i odstaw na 5 minut, a następnie oddziel mięso od kości i pokrój na plasterki. Podaj je zawinięte w naleśniku posmarowanym sosem hoisin i z dodatkiem marchewki, dymki oraz ogórka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miszelka 13.11.2012 08:36
ciekawe
caffee_tea 11.11.2012 18:56
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat