Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka po pekińsku wg Kena Homa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kacze 2 sztuki
woda 1/2 szklanki
sos sojowy 1 łyżka
miód 3/4 łyżki
ocet winny 1 łyżka
anyż 1/2 gwiazdki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka po pekińsku wg Kena Homa

Kaczka: Zagotuj wodę z sosem sojowym, miodem, octem winnym i kawałkiem anyżu. Oczyszczone udka kacze trzymając nad garnuszkiem z syropem, polewaj gorącym płynem (10 razy każde). Odstaw udka do wyschnięcia na 3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż udka ułożone na blaszce i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę i piecz kolejne około 40 minut.

Udka kacze wyjmij z piekarnika, przykryj niezbyt dokładnie folią i odstaw na 5 minut, a następnie oddziel mięso od kości i pokrój na plasterki. Podaj je zawinięte w naleśniku posmarowanym sosem hoisin i z dodatkiem marchewki, dymki oraz ogórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 13.11.2012 08:36
ciekawe
caffee_tea 11.11.2012 18:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak