Kaczka po pekińsku.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód

    17 dag
  • wino ryżowe

    2 łyżki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • sos śliwkowy

  • placki mandaryńskie

  • woda

    125 (wrząca)
  • wódka

    125 ml
  • kaczka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka po pekińsku. foto
Przygotowanie oryginalnej kaczki po pekińsku wymaga tak wysokiego kunsztu ,że od kucharza amatora nie można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność tej potrawy wynika przede wszystkim ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami świeżego ogórka .
Kaczkę dokładnie umyć ,usunąć tłuszcz ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku i na wierzchu. Skórę natrzeć wódką i odstawić na 30 min.
W dużym garnku zagotować wodę ,aby sparzyć skórę. Ptaka zanurzyć we wrzątku i wyjąć ,nim woda zacznie ponownie wrzeć.
Krok 2 - Kaczka po pekińsku. foto
Osuszyć i natrzeć solą. Powiesić za kuper na haku w przewiewnym miejscu i zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka.
Następnego dnia zagotować 125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach.
I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach za skrzydła ,aby tusza się nie ruszała. Podstawić miskę (tacę) na skapujący płyn.
Krok 3 - Kaczka po pekińsku. foto
Po tym czasie umieścić kaczkę w piekarniku na ruszcie. Pod spód wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Skrzydła przykryć aluminiową folią i piec w temp.200 stop. Przez 20-25 min. Następnie zmniejszyć temp. do 160stop.i piec przez 1 h. W połowie czasu kaczkę odwrócić.
Skóra musi być dobrze przypieczona ,kolor ciemny brąz z odcieniem czerwonym ,jeśli tak nie jest ,należy zwiększyć temp. do 190 stop.
Krok 4 - Kaczka po pekińsku. foto
Kaczkę wyjąć z pieca i odczekać 5 min. Zdjąć skórę i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu.
Krok 5 - Kaczka po pekińsku. foto
W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi cebulowymi pędzelkami smarujemy placki sosem.
Krok 6 - Kaczka po pekińsku. foto
Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami.
Krok 7 - Kaczka po pekińsku. foto
Kawałki kaczki ze skórką, sosem śliwkowym. PS.Opis sosu śliwkowego i placków mandaryńskich w poprzednim opisie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 14.10.2015 21:34
kaczka , smakowite danie
pawlito 18.12.2013 08:55
wspaniała kaczuszka
Beata999 03.11.2013 21:27
Wow ,ale przepis ! Kaczka musi smakować wybornie.I sos śliwkowy i placki.Rozpusta.Kupuję ptaka i do dzieła,tylko gdzie i na czym go powieszę.Czyli ,jak sugerujesz ,pozostaje lodówka.
Gabi44 03.11.2013 19:25
Jak mówi przysłowie:Bez pracy nie ma kołaczy".Tak przygotowana kaczka rzeczywiście jest pyszna,mięsko mięciutkie ,a skórka chrupiąca.
Poison1988 03.11.2013 17:40
rewelacja :) świetnie przyrządzona :)
Aleksandra/Olcia 03.11.2013 17:01
zjadłabym mniam
Renata9 03.11.2013 16:38
czy można się wprosić na tą kaczkę, bo wygląda bardzo smacznie
Andrzej8 03.11.2013 16:34
wygląda super
patryska76 03.11.2013 16:07
Z pewnością rozpływa się w ustach ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat