Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z pomarańczami
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kaczkę myjemy i osuszamy. Wycinamy kuper i nacinamy skórę na piersiach w kratkę.
Pomarańczę kroimy w ćwiartki lub ósemki ( w zależności od jej wielkości – im większa tym drobniej kroimy). Imbir kroimy w cienkie plasterki.
Do środka kaczki wkładamy 5 plasterków imbiru i 2 pokrojone pomarańcze. Kaczkę zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Z zewnętrznej strony kaczkę solimy i pieprzymy i układamy na niej pozostałe plasterki imbiru.
Na dno naczynia żaroodpornego – powinno być jak najszersze ,wkładamy masło , na nie wkładamy kaczkę i pieczemy 30 minut bez pokrywy w 200 stopniach.
Następnie kaczkę przykrywamy jak najszczelniej folią aluminiową, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Wyjmujemy kaczkę, okładamy ją na piersiach pozostałą pokrojoną pomarańczą, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze godzinę.
Gotowe – kaczkę podajemy z żurawiną lub borówką :)