Kaczka pieczona z jabłkami z modrą kapustą i smażonymi ziemniaczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaczka

  • kaczka

    2 kawałki
  • jabłka

    6 szt
  • majeranek

    1 garść gałązek
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • ziemniaki

    1/2 kg

Kapusta czerwona na słodko

  • kapusta czerwona

    1/2 szt
  • rodzynki

    1 garść
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawałki kaczki opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny. Natrzeć solą i pieprzem oraz majerankiem. Włożyć do miski i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 1 godz.

Jabłka pokroić w ósemki pozbyć się gniazda nasiennego. Można obtoczyć je w majeranku.

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy i dusić z kilkoma łyżkami wody, aby się nie przypaliła. Dusić do miękkości.

W tym czasie schłodzoną kaczkę włożyć do brytfanny i wstawić na mały gaz. Dodać oliwę z oliwek i jabłkami obłożyć kaczkę. Dodać garść gałązek majeranku. Skórę oprószyć majerankiem mielonym.

Dusić na gazie ok. 60-80 min w zależności od wielkości kaczki aż skóra się zrumieni. Co jakiś czas przemieszać i polać kaczkę powstałym sosem.

Ziemniaki ugotować obrane. Po wystudzeniu pokroić w plasterki i podsmażyć na masełku.

Kapustę podawać na ciepło

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.05.2017 17:50
sycące danie
anulka69 21.02.2017 08:05
pyszne danie
adelajda 19.02.2017 08:29
Lubię kaczkę z dodatkiem kapusty modrej ...dodaje do kapusty, śliwki suszone zamiast rodzynek ..
Bernadeta1 18.02.2017 17:56
smaczny obiadek
Margo1 17.02.2017 08:58
Wspaniały pomysł na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat