Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami z modrą kapustą i smażonymi ziemniaczkami
Jabłka pokroić w ósemki pozbyć się gniazda nasiennego. Można obtoczyć je w majeranku.
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy i dusić z kilkoma łyżkami wody, aby się nie przypaliła. Dusić do miękkości.
W tym czasie schłodzoną kaczkę włożyć do brytfanny i wstawić na mały gaz. Dodać oliwę z oliwek i jabłkami obłożyć kaczkę. Dodać garść gałązek majeranku. Skórę oprószyć majerankiem mielonym.
Dusić na gazie ok. 60-80 min w zależności od wielkości kaczki aż skóra się zrumieni. Co jakiś czas przemieszać i polać kaczkę powstałym sosem.
Ziemniaki ugotować obrane. Po wystudzeniu pokroić w plasterki i podsmażyć na masełku.
Kapustę podawać na ciepło