Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pełna owoców
Z miodu, majeranku,tymianku,czosnku przeciśniętego przez praskę ,soli ,oraz oleju zrobić marynatę.
Oczyszczoną i osuszoną kaczkę natrzyj dokładnie marynatą w środku jak i na zewnątrz,ułóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na całą noc do lodówki.
Jabłka obierz usuń gniazda nasienne pokrój na małe kawałki,dodaj żurawinę oraz śliwki suszone wymieszaj owoce i włóż do kaczki,zepnij wykałaczką,
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec około 90 minut polewając od czasu do c czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30- 40 minut.
Upieczoną kaczkę podziel na porcje.
Upieczoną kaczkę podawaj z kluskami oraz kapustą zasmażaną z grzybami.