Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składnik główny

  • kaczka

    2,3 kg

marynowanie

  • czosnek

    3 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

    1 łyżeczka

farsz

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • wątróbka kacza

    2 szt
  • żołądki kacze

    2 szt
  • serca kacze

    2 szt
  • grzyby suszone

    5 szt
  • cebula

    2 szt
  • sól do smaku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam kaczkę z wierzchu i w środku. Pozostawiłam na noc w lodówce.
Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę.
Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do kaszy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziałam kaczkę. Otwory pospinałam wykałaczkami. Przełożyłam do brytfany z pokrywką. Włożyłam do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Piekłam przez około 30 minut. Zmniejszyłam temp do 180 stopni i piekłam przez następne 2 godziny co jakiś czas podlewając sosem który się wytworzył i gorącą wodą ( u mnie 1 szklanka ). 30 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywkę żeby skórka kaczki mogła się przyrumienić.Upieczoną kaczkę przecięłam na pół, poporcjowałam. Kaszę przełożyłam na półmisek, na nią położyłam poporcjowaną kaczkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat