Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kaczki

    2 szt
  • jabłka

    3 szt
  • imbir

    3 cm
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym foto
Zrobić marynatę z oliwy, sosu sojowego i octu. Zetrzeć na tarce imbir około 1 łyżeczki i dodać do marynaty. Natrzeć oczyszczone mięso i odstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Krok 2 - Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym foto
Jabłka obrać ze skórki, pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do naczynia żaroodpornego razem ze skrojonym imbirem i cebulą pokrojoną w piórka. Wyłożyć na to udka, wlewając również marynatę. Piec w temperaturze 180*C przez 1 godz 45 min albo dłużej w zależności od wielkości udek. W czasie pieczenia warto udka przewrócić i zlać trochę płynu z wytopienia. Tak żeby udka się piekły, a nie gotowały.
Krok 3 - Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym foto
Po upieczeniu jabłka potraktowałam blenderem, żeby uzyskać gęsty sos. Ale można zostawić całe jabłka. Podawać z ziemniakami. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.01.2014 00:10
Na pewno smaczne.
mysza75 25.01.2014 17:49
pyszne udka mniam :-)
aisoglam 25.01.2014 17:24
Pysznie się prezentują :)
Ankha 25.01.2014 12:22
Ładne tu pachnie,a przepis jest "mniam mniam"

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat