Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi - agrestem i borówkami amerykańskimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ser:

  • ser biały półtłusty

    25 dag
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 sztuka

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • olej

    100 mililitrów
  • jogurt grecki

    20 dag
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • mąka krupczatka

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • agrest

    1.5 szklanki
  • borówka amerykańska

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta z agrestem i borówkami:

Krok 1 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Krok 3 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.
Krok 4 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków. Jogurt naturalny typu greckiego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

15.08.2018 19:28
Dobre ciasto.

Babeczka35

16.08.2018 07:21
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat