Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi - agrestem i borówkami amerykańskimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ser:

  • ser biały półtłusty

    25 dag
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 sztuka

Ciasto:

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • olej

    100 mililitrów
  • jogurt grecki

    20 dag
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • mąka krupczatka

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • agrest

    1.5 szklanki
  • borówka amerykańska

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Wykonanie ciasta z agrestem i borówkami:

Krok 1 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Krok 3 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.
Krok 4 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków. Jogurt naturalny typu greckiego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 15.08.2018 19:28
Dobre ciasto.
Babeczka35 16.08.2018 07:21
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat