Jogurt

Jogurt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować, trochę przestudzić ( tak żeby włożony do mleka palec nie parzył ).
Jogurt wyłożyć (bo jest dość gęsty) do garnuszka nalać trochę gorącego mleka rozmieszać i wlać do całości mleka, dobrze wymieszać, przykryć np. pokrywką (ja robiłam jogurt w garnku) owinąć kocem, albo dać między 2 poduszki i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz. (ja odstawiam pod ciepłe kaloryfery). Po tym czasie wstawić do lodówki aż wystygnie , wymieszać i pałaszować.
Pycha.Następny jogurt można zrobić na bazie tego który został już zrobiony (nie trzeba kupować nowej bakomy)
Uwaga:
Próbowałam robić z innej firmy niż bakoma i mi nie wyszło (chyba były za rzadkie)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat