JĘZYKI DORSZA W PANIERCE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    0.5 kg języki z dorsza
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do oprószenia
  • jaja

    2 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • olej z pestek winogron

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Języki umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Skropić cytryną i odstawić do lodówki na 30 min.
2.
Jajko roztrzepać z papryką. Każdy język zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej zmieszanej z mąką kukurydzianą. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z pestek winogron.
paulette17
Języki dorsza są popularne w Norwegii, jednak mało, kto o nich słyszał. Ja przygotowałam je w chrupiącej panierce. Są wyzwaniem dla smakoszy i odkryciem dla kucharzy. Podawać z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 01.11.2015 22:04
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat