Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy.
Do blaszki przekładamy jeden blat, wykładamy warstwę jabłek
Kajzerkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy do namoczenia, następnie blendujemy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodajemy kokos i mleko z bułką, gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 10 minut. Powstała masę studzimy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy masę kokosowa i miksujemy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i chwile mieszamy do roztopienia, wsypujemy wiórki kokosu i mieszamy do momentu zarumienienia.
Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.