Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne paski

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
mąka 6 łyzek
cukier wanilinowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 6 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne paski

Kroki postępowania

1
Biszkopt biały ; 6 jaj ubijamy do białosci z cukrem waniliowy , dodajemy 6 łyżek cukru pudru nadal ubijając dodajemy 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyzeczka proszku lekko mięszamy i pieczemy ok 20 min w temp. 180 st. C
Po upieczeniu przekrajamy na 2 częśći
Na I część dajemy masę bardzo cienko ;

Masa: 2 margaryny ucieramy do białosci z 1 szkl. cukru, następnie dodajemy 1 serek waniliowy ok 180g ,nadal ucieramy, dodajemy 100 ml soku z brzoskwiń, nadal ucieramy do połączenia sie składników.


Na masę paski biszkopta ciemnego;
Biszkopt ciemny: 3 jajka ubijamy na puch, dodajemy 3 łyżki cukru nadal ubijamy, następnie dodajemy 3 łyżki mąki, 1 łyżkę kakao, 1 łyżeczkę proszku pieczemy 10 min w temp. 180 st. C
Krok 1 - Jesienne paski foto
2
Paski potzrebne nam sa tylko co drugi , z pozostałych jeszcze dopasowywujemy na boczki by nam galaretka nie uciekła .
Krok 2 - Jesienne paski foto
3
W 2 szklankach osobnych , rozpuszczamy 2 galaretki w róznych kolorach
Brzoskwinie kroimy na nie zbyt grube kawałki i układamy w puste miejsca zalewamy tężejącą galaretką na przemian kolorami , wkładamy do lodówki bo musi dobrze zastygnać i nastepnie smarujemy znów masą bardzo cieniutko , na koniec dajemy białą II część biszkoptu , masy ejst sporo wiec ładnie dekorujemy według uznania
Krok 3 - Jesienne paski foto
4
Ciasto po przekrojeniu , prezentuje się zaskakująco i choc wygląda na zcasochłonne to idzie to szybko .
Krok 4 - Jesienne paski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 17.07.2013 21:35
pięknie wyglada
Beatris 25.02.2013 22:30
Zapomniałam dodać, że wg mnie przepis wart jest polecenia.
Beatris 25.02.2013 22:29
Może na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany. Ale wg mnie to nic trudnego. Najpierw pieczemy jasny biszkopt (opis pod pierwszym zdjęciem), kroimy go na pół na dwa płaty. Przygotowujemy masę (opis pod pierwszym zdjęciem). Cienką warstwę masy rozsmarowujemy na jednym płacie biszkoptu. Pieczemy ciemny biszkopt (opis również pod pierwszym zdjęciem), kroimy go w paski i układamy na masie pozostawiając między nimi przerwy. W te przerwy układamy kawałki brzoskwiń i zalewamy tężejącymi galaretkami w dwóch kolorach na przemian. Jak galaretki zastygną smarujemy ciasto cienką warstwą masy i kładziemy na to drugi płat jasnego biszkoptu. Resztą masy dekorujemy wierzch ciasta. Chyba dobrze zrozumiałam? Przydałaby się tylko orientacyjna wielkość blaszki.
SmacznaPyza 25.02.2013 12:02
widocznie jakaś tępa jestem bo nic z tego opisu nie rozumiem....
smile 22.02.2013 20:23
super;)
Anna133 14.10.2012 18:40
czyli jest przejrzysty ? to się cieszę bo bez fotek to się nie da zbyt dobrze opisac ;)
sylwia / sytofala 13.10.2012 20:47
czytam czytam , myślę i wiem , rozumiem , więc już niebawem wypróbuję . Dziękuję za przepis :)
Anna133 13.10.2012 17:34
Mam nadzieję że pzrepis jest przejrzysty bo w sumie najbardziej skąplikowane jest opisanie tego srodka i to chciałam pokazac na fotkach .
Agnieszka_B 13.10.2012 14:06
Do kawki idealne!
-Natka- 13.10.2012 12:42
Ale się pięknie przepięknie prezentuje! Już mam na niego smaka!
Kekerboom 13.10.2012 11:37
Pychota, od razu mam ochotę na coś słodkiego ;) Pozdrawiam
Beatris 13.10.2012 11:34
Piękne i smakowite ciasto. Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak