Jesienne medaliony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    4 szt.
  • mąka kukurydziana

    1 szkl.
  • jaja

    2 szt.
  • pieczarki

    20 dag
  • ananas z puszki

    1 puszka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • olej do smażenia

  • ser gouda

    20 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka, łyżkę kucharka i szklankę mąki kukurydzianej. Wymieszać i formować płaskie, okrągłe medaliony. W garnku zagotować wodę i ugotować medaliony. Ostudzić ugotowane medaliony, umyć, pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju. Ananasy z puszki (kawałki lub plastry) osączyć z soku. Na medaliony układać po łyżce pieczarek, posypać serem, ułożyć albo plaster ananasa, albo kilka kawałków i posypać serem.
Wszystkie medaliony ułozyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 30min. w temp. 180C.

Podawać z różnymi sosami: czosnkowym, cygańskim, meksykańskim, tatarskim. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malinka18 10.09.2012 16:36
ciekawe
Zdzisław 10.09.2012 14:21
ciekawie zrobione
Małgorzata106 10.09.2012 14:20
super
Piotr-21 10.09.2012 14:02
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat