jesienna kaczka duszona w białym winie z owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kaczka

  • udka z kaczki

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

sos owocowy

  • białe wino

    200 ml
  • jabłka

    1 duże
  • gruszki

    1 duża
  • żurawina suszona

    1 garść

Lista składników

  • smalec

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej
Mięso wymocz przez około 2h w lekko osolonej wodzie. Osusz.
Czosnek utrzyj z majerankiem i szczyptą soli. Natrzyj kaczkę. Wstaw do lodówki na noc.
Jeśli bardzo się spieszysz możesz pominąć moczenie i skrócić czas marynowania do około godziny.

W dniu gotowania
.Jabłka i gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej około łyżki smalcu. Zrumień kaczkę z dwóch stron. Dodaj owoce, podsmaż chwilę, wlej wino. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj. Duś około 2 godziny na małym ogniu.

Możesz też po zrumienieniu przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny lub użyć wolnowara (4h).
lee-aa
Nam najbardziej smakuje kaczka z buraczkami zasmażanymi. Zamiast smalcu wieprzowego używam gęsiego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 28.10.2014 09:07
wygląda pysznie
Iwusia 27.10.2014 23:24
smacznie się zapowiada
Seba 27.10.2014 20:54
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat