Jambalaya

Jambalaya

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    25 dag
  • ugotowany kurczaka

    0,5 szt
  • wędzona szynka

    15 dag
  • podsuszona kiełbasa

    25 dag
  • pomidor pellati (w zalewie)

    1 szklanka
  • papryka

    2 strąki
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • sos solowy

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sos tabasco

    3 krople
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jambalaya

Ryż wypłukać i osączyć. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki,a szynkę w paski. Oczyszczone strąki papryki pokroić w kostkę, a czosnek i cebule posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić rozdrobnione warzywa, po czym dodać pomidory, bulion z rosołu drobiowego Kucharek, sos sojowy, pieprz czarny ziarnisty Prymat i nadal dusić. Po 5 minutach dodać kurczaka i kiełbasę, zagotować, wsypać ryż, wymieszać i dusić na małym ogniu, aż będzie miękki. Jeśli potrawa będzie przywierać do dna, dolać trochę wody. Przyprawić tabasco i solą.

Do jambalaya można dodać również krewetki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

berys18 13.04.2015 07:24
warto wypróbować
motomaniak 17.08.2011 13:28
fajny pomysl
szajba2 07.01.2011 16:26
już po nazwie widać że to światowa potrawa
Barbara55 18.08.2010 14:49
może smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat