Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jamajka - ciasto z bananami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 2 szklanki
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
woda 4 łyżki

Warstwa z owocami

dżem z czarnej porzeczki 5 łyżek
galaretka cytrynowa 2 szt
banan 8 szt
sok z cytryny 1 szt

Krem

śmietana 36% 1/2 l
cukier puder 4 łyżki
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
mleko 1/3 szkl

Poncz

sok z cytryny 2 łyżki
woda 8 łyżek
cukier 1 łyżka

Dodatkowo

czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jamajka - ciasto z bananami

Kroki postępowania

1
Do miski miksera wlewamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę dodając stopniowo cukier , a w następnej kolejności po jednym żółtku oraz wodę. Przestajemy miksować i ręką mieszamy wlewając na przemian olej i mąkę pszenna zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Ciasto wlewamy do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Jamajka - ciasto z bananami foto
2
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty i polewamy przygotowanym ponczem.
Krok 2 - Jamajka - ciasto z bananami foto
3
Jeden z blatów układamy w formie i smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki a następnie układamy na nim przekrojone wzdłuż banany i posmarowane z sokiem z cytryny.
Krok 3 - Jamajka - ciasto z bananami foto
4
W 700 ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe i kiedy zaczną tężeć wlewamy ją na banany. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała galaretka.
Krok 4 - Jamajka - ciasto z bananami foto
5
Żelatynę zalewamy mlekiem i pozostawiamy aby napęczniała, wtedy rozpuszczamy ja podgrzewając na małym ogniu.
Krok 5 - Jamajka - ciasto z bananami foto
6
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru , dodając pod koniec po łyżce serka mascarpone , a na sam koniec żelatynę.
Krok 6 - Jamajka - ciasto z bananami foto
7
Na galaretce układamy 3/4 kremu który przykrywamy drugim blatem, a na nim rozsmarowujemy resztę kremu
Krok 7 - Jamajka - ciasto z bananami foto
8
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce aby masa stężała.
Krok 8 - Jamajka - ciasto z bananami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.03.2017 20:35
znakomite ciasto
magduś83 24.03.2017 22:44
Już niestety nie ma , ale dziś piekłam sernik, wiśniak i ciasto z krokantem może któryś z tych :)
kloruś 24.03.2017 22:03
pycha piszę się na porcję :)
halina17 24.03.2017 21:57
Smaczne ciasto.
Jagódka77 24.03.2017 19:05
chętnie bym zjadła takie ciasto
Ania321 24.03.2017 16:33
zjadłabym z przyjemnością :)
AZgotuj 24.03.2017 14:46
rzuciłabym się na to ciasto bez obiadu :);) pycha:)
magduś83 24.03.2017 13:47
I takie jest :)
RenataZ-et 24.03.2017 13:47
pyszne ciasto
pestka 24.03.2017 13:31
ciasto wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak