Przepis i sposób przygotowania na: Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku, podane na lekkiej sałatce z roszponki, pomarańczy i słonecznika.
2. Jajko zapiekane: Brokuła gotuję al dente w osolonej wodzie. Bekon kroję w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka kładę różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wybijam jajko. Koszyczek układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbijam wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
3. Sałatka: Pomarańczę obieram ze skóry. Ostrym nożem wycinam z pomarańczy fileciki. Słonecznika prażę na suchej patelni. Roszponkę płuczę i przekładam do salaterki. Dodaję pomarańczę i słonecznik. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z limetki, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.
4. Na środku talerza z sałatką układam przygotowany koszyczek i od razu podaję.
Smacznego!!!