Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku, podane na lekkiej sałatce z roszponki, pomarańczy i słonecznika.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Koszyczek

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    50 gram
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • białko do smarowania

Zapiekane jajko

  • jajko

    1 duża sztuka
  • brokuł

    5 różyczek
  • bekon

    2 plastry
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

    szczypta

Sałatka

  • roszponka

    2 garści
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • oliwa

    1,5 łyżki
  • sok z limetki

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Koszyczek: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10cm odwracam do góry dnem. Na miseczkę wykładam ciasto. Brzegi odcinam nożem. Ciasto na miseczce smaruję białkiem. Pozostałe ciasto znów zagniatam i rozwałkowuję. Kroję na cienkie pasy. Pasami ciasta obklejam dookoła ciasto na miseczce, lekko dociskam. Miseczkę z ciastem przekładam na blaszkę. Resztę ciasta znów zagniatam i formuję ok. 15cm wałeczek. Wałeczek formuję w kształt litery C i układam na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdejmuję z miseczki.
2. Jajko zapiekane: Brokuła gotuję al dente w osolonej wodzie. Bekon kroję w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka kładę różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wybijam jajko. Koszyczek układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbijam wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
3. Sałatka: Pomarańczę obieram ze skóry. Ostrym nożem wycinam z pomarańczy fileciki. Słonecznika prażę na suchej patelni. Roszponkę płuczę i przekładam do salaterki. Dodaję pomarańczę i słonecznik. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z limetki, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.
4. Na środku talerza z sałatką układam przygotowany koszyczek i od razu podaję.
Smacznego!!!
Katarzyna59
- Aby jajko zapiekło się idealnie białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne. - Aby brokuł nie utracił koloru do wody, w której się gotuję dodajemy odrobinę octu. - Bekon możemy zastąpić boczkiem wędzonym lub inną ulubioną wędliną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 12.04.2016 23:36
PYSZNIE TUTAJ :)
Alex_M 04.04.2016 20:32
rewelacja :)
ania2610 30.03.2016 16:37
przepiękny koszyczek z wkładką, wygląda cudnie!
iziona 30.03.2016 09:58
Szkoda, że juz po świętach bo podoba mi się pomysł :)
Małgorzata Pin 30.03.2016 08:45
Świetny pomysł, super się prezentuje.
Agnieszka-87-25 30.03.2016 07:29
bardzo ładne
sezamek 29.03.2016 23:29
Apetycznie wygląda :)
halina17 29.03.2016 22:03
super pomysł : )
Barbara13 29.03.2016 21:55
jak dla mnie rewelacyjny pomysł
Stenka 29.03.2016 21:27
Ale fajne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat