Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na jajka:
-
ziemniaki gotowane w mundurkach
5 sztuk -
jajko
5 sztuk -
masło
2.5 łyżeczki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
5 szczypty -
Pieprz czarny Prymat w młynku
5 szczypty -
natka pietruszki
0.5 pęczka
Dodatkowo:
-
szpinak świeży
600 gramów -
masło
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 ząbek -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 szczypty
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszorować ,a następnie ugotować w mundurkach.
Po ugotowaniu przeciąć część góry ziemniaka wzdłuż, wydrążyć część miąższu a środek każdego ziemniaka oprószyć solą,pieprzem i włożyć kawałek masła.
Następnie przełożyć do delikatnie wysmarowanego naczynia żaroodpornego ,do każdego ziemniaka wbić po jednym jajku, uważając aby nie uszkodzić żółtka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut ,aby białka się ścięły a żółtka były jeszcze rzadkie.
Szpinak oczyścić , opłukać i odsączyć ,następnie pokroić.
Na patelni rozpuścić masło ,dodać pokrojone drobno ząbki czosnku, lekko podsmażyć.
Dodać szpinak i podsmażać kilka minut , doprawiając do smaku solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Szpinak wykładamy na półmisek układając na nim gotowe ziemniaki.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Do każdego ziemniaka dodajemy po 1 szczypcie pieprzu i po 1 szczypcie soli.![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się